FOÇA’YA ” SUALTI VE DALIŞ TURİZMİ” GEREK

FOÇA’YA ” SUALTI VE DALIŞ TURİZMİ” GEREK

FOÇA’YA ” SUALTI VE DALIŞ TURİZMİ” GEREK
30 Ocak 2017 - 14:00

Ege medyasının kalemi güçlü yazarlarından Sebahattin KARACA, Foça için yeni bir turizm projesi olması gerektiğine işaret eden bir yazı yayınladı.

Foça, 1960'lı yıllarda Turizm Bakanlığı tarafından 1. derecede Turizm pilot bölgesi ilan edildiği dönemde, Emekli Sandığı, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere 5 yıldızlı oteller yaparken; ilerleyen dönemde yıldızı çok parlayacak, tatil köyü denilince örnek alınacak, Türkiye'nin de gözde tesisi olacak işletmeyi "Fransız Tatil Köyü" adı altında Foça'da açtı. Türkiye'de açılan ilk tatil köyüydü. Kendisinden sonra yapılacak tüm tatil köylerine her noktada örnek olacaktı.
Tıpkı Emekli Sandığı’nın diğer büyük şehirlerde yaptığı, işlettiği otellerin özel teşebbüse örnek teşkil ettiği gibi.
Ancak Foça'da o yıllarda hedeflenen turizm türü, "Kum – Deniz - Güneş" turizmi idi. Zaten turizm türlerinde de çok fazla zengin bir yelpaze yoktu. Her şey kum – deniz - güneş, tarih, merak, biraz da sağlık, turizmi ile sınırlıydı.

Bugün olduğu gibi öyle konferans turizminden, av turizmine - sörf turizminden, yat turizmine - eğlence turizminden, inanç turizmine - golf turizminden, dalış turizmine kadar giderek büyüyen bir yelpaze yoktu. Oysa bu güne gelindiğinde turizm sektörü içinde turizm çeşitliliği artarak çoğaldı. Bunların içinde en popüleri ve süreklilik gösterecek olanı;
"SUALTI VE DALIŞ TURİZMİ"DİR.
Ben uzun zamandan beri Foça'nın butik oteller, butik sokak, butik meydan, kaliteli yeme içme-eğlence mekanları ile dolup taşmasının faydalarını savunmakta ve anlatmaktayım.
Bunlar marka turistik butik şehir olmanın, olmazsa olmazıdır.
Diğer taraftan her platformda, Foça'da güneş ve deniz turizminin tek başına turizm ekonomisini canlı tutmaya artık yeterli olmadığını, en kısa sürede tarih turizminin geliştirilmesinin şart olduğunu savunmakta ve daha fazla tarihi eserlerin çıkarılması, onarılması ve tanıtımına kadar bir dizi çare – tedbir - önlemin alınmasının gereğine inanmaktayım. Bu uğurda seçilmişlerin ve devletin her kademesine atanmış görevlilerin başlatacağı tüm projelerin halk ve yatırımcılar tarafından desteklenmesi gerekir.

Bu bağlamda biraz önce yukarıda bahsettiğim gibi Foça ve koyları emsallerinden “Sualtı ve Dalış Turizm Merkezi” olabilmesi için, içinde saklı ve diğerlerinden de üstün değerleri ile bir adım geride değildir.

Coğrafi, sanayi ve askeri olarak belki biraz kısıtlılıktan söz edebiliriz. Ancak unutmamak lazım ki Foça merkezinde bulunan Köy İşleri Kampı’ndan Yenifoça merkezine kadar oto yolu ile 22 kilometrelik sahil bandında sayamayacağımız kadar doğal güzellikler içerisinde bulunan koyların her birisinde veya ilgili bakanlıkların izin verebileceği, müsaade edebileceği en az 5-6 noktada dalış turizminin gerçekleşmesi için çalışmalar yapılabilir. Hatta bir başka deyişle bu iş için 5-6 noktaya bile ihtiyaç yoktur, büyük ve geniş bir koyda veya iki ada arasında belirlenecek dalış merkezinde birkaç suni olarak batırılmış, eski gemi, deniz aracı, örnekleri çoğaltılacak gereçlerle batıklar yaratılarak o bölgelerde, sualtı ve dalış turizminin önü açılabilir.

Bundan 7 sene önce Bodrum ilçesi Karaada bölgesinde iki savaş gemisi ile bir uçağın batırılışı ve bölgenin dalış turizmine açılışı sonucunda; resmi kayıtlara göre 7 yılda 350.000 kişi dalış yapmıştır. Bilindiği üzere dalış sporu pahalı bir spordur, dolayısıyla 350.000 kişinin bölgeye sağladığı maddi olarak getirisinin yanı sıra manevi olarak sağladığı hareketli ve katma değeri düşünelim. Foça’da dalış turizminin başlatılabilmesi halinde yılda 15-20 bin kişinin bile dalış için ilçemizi ziyaret etmesi ve konaklaması burada yaşaması ilçemiz turizm ekonomisini önemli ölçüde canlandırır.
Bodrum Su Altı Derneği (BOSAD) Ege Bölge Deniz Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın desteği ile hayata geçirilen Karaada Yapay Resif ve Batık Projesi kapsamında Bodrum’a 4 mil mesafedeki Karada’nın Paçoz ve Kaçakçı koylarında 7 yıl önce, 37 Metrelik TCG Pınar 1 ve 29 Metrelik TCGS 115 Bordo nolu savaş gemileri ile C-47 Tipi savaş uçağı batırıldı. Bu batıklar, iki koya turist yağmasına neden oldu.

BOSAD’IN açıklamalarına göre; Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen sualtı ve dalış turizmi icin önem taşıyan projede uluslararası seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin de destek verip yurt içi ve yurt dışında tanıtım ve rezervasyon yapmaları nedeniyle bir yıl içerisinde 350 binin üzerinde turist, uçak ve savaş gemisi batıklarını görmek için dalış yaptı. Dalış tutkunları, suyun 16 ile 30 metre derinliğindeki batıklardan geminin dümenine geçti. savaş uçağının içinde gezindi. Keyifli anlar da yaşayan sualtı tutkunları, bol bol da fotoğraf çekmenin keyfini yaşadı.
Son olarak ünlü Rus denizaltı fotoğrafçısı, 42 yaşındaki Andrey Nekrasov da batıklara dalış yapanlar arasında yer aldı. Çektiği resimler yakında dünyanın en önemli dergilerinden birisinde 4 sayfa olarak yayınlanacağını söyledi ve ‘’bu güzelliklerin daha çok tanıtılması gerekir’’ yorumunda bulundu.
BOSAD‘ın ifadesine göre ”yakın tarihte bölgede bir de helikopter batırılacağı ve dalış festivalleri düzenleneceği açıklandı. Tur acentaları uluslararası alanda dalış turizmi için rezervasyonlar yapmaya başladı. Tarih, kültür, mavi yolculuğun yanı sıra sadece dalış turizmi için Bodrum’a gelen turist sayısında büyük artış yaşanmaya şimdiden başlandı. 2014 yılında, bir de helikopterin suni olarak batırılması sonucu yalnız dalış için 500.000 turist bekleniyor.”

Yukarıda yazılı sadece bir örnekten çıkışla, demek isterim ki; bu tur plan ve organizasyonlar dışarıdan göründüğü kadar zor ve güç değildir. Sadece istemek -planlamak- vemücadelesini vermek amaca doğru yol almak demektir.
2 noktada seçilmişler ve 2 noktada atanmışlar güzel Foça ve gelecek nesiller için böylesine kutsal bir projenin mimarları olabilirler.

Sebahattin KARACA


YORUMLAR

  • 0 Yorum