Acentanın kaçağı yada korsanı olmaz
Ayhan  KARABAYOĞLU

Ayhan KARABAYOĞLU

Acentanın kaçağı yada korsanı olmaz

26 Ocak 2017 - 15:15

TÜRSAB'ta kaçak acentalarla ilgili toplantı düzenlendi. Kaçak faaliyetlerden müzdarip bir çok acenta varken katılım tahmin edilenin çok altında gerçekleşti.

TÜRSAB yetkilileri isetoplantıdaki bu duruma serzenişte bulundular.  Ama yapmaları gereken acentaların neden toplantıya ilgi göstermediklerini araştırmak olmalı. Bir meslek örgütünün üyelerine kızma hakkı olamaz, üyeleri küstüyse sebebini araştırmalı.

Benim görüştüğüm bazı acentalardan aldığım bilgi ise acentaların kaçakla mücadele yöntemlerini doğru bulmadığı istikametinde. Kaçak acenta şikayetinde TÜRSAB orayı teftiş ediyor ve o yeri acenta olması için başvuru yapmaya davet ediyor. Birde bakıyorsunuz ki kaçak olan yer siz şikayet edince kaçaklıktan çıkmış resmi acenta olmuş rekabete başlamış. Hem de resmi olmanın verdiği aşırı özgüvenle.

Siz korsan taksiyi şikayet ettiğinizde kimse ona taksi plakası vermeyi teklif ediyor mu. Mesela taksiciler odası veya başka bir kurum.. Tabi ki kimse korsan taksiye bir şey teklif etmiyor ve korsan taksi talep etsede yeni bir taksi plakası ona tanımlanmıyor. Alıyor cezayı oturuyor aşağı ! Her korsanı taksi sektörüne davet etselerdi taksi plakaları yüzbinleri geçerdi. 

Son yıllarda emlakçıdan, nakliyeciden, simsarlardan seyahat acentalığına geçişler çoğalınca acenta ismine olan güven de azalmaya başladı. Acımasız rekabetle muvaffak olacağına inanan , tur satmak için türlü yalanlar uyduran , her türlü dolabı çevirip turisti mağdur eden insanlar türedi. Turizm camiasının naifliğinden, hoşgörüsünden uzak, turizmin yardımlaşma ve paslaşma ticareti olduğu duymamış bir takım insanlar acenta oldu. 

Hülasa kaçak acentayı şikayet etmek şikayet eden için daha kötü bir kabusa dönüşüyor. Şikayet etmezse en azından belli bir zaman sonra korsan işletmenin başka bir  işe yönelebilme ihtimalini açık bırakıyor. Şikayet olursa artık resmi acenta gömleğini giyen korsan ebedi bir rakip oluyor. 

TÜRSAB'ın acentalarla iletişimi bozuk, samimiyet arttırılmalıki gerçekler karşılıklı konuşulsun.

 

ÖNEMLİ İLAVE ! :

"Kaçak acenta" tabiri derhal düzeltilmeli, "korsan turizm faaliyeti" ibaresi kullanılmalı. "Kaçak" kelimesi ile "acenta" kelimesinin yanyana gelmesi bilinçaltında farklı fikir tohumları ekiyor. Acentacılık hakkında onarılması çok uzun yıllar alacak bir algı oluşturuyor. Bütün sektörün resmi veya gayriresmi lügatında bu düzenleme ivedi yapılmalı. Bir işletme ya acentadır yada değildir. Acentanın kaçağı veya korsanı olmaz. Bunu zihinlere kazımamız lazım.

Sektör hakkındaki köşe yazılarımı artık turizm24 gazetesinden takip edebilirsiniz...

YORUMLAR

  • 0 Yorum